Anbringelse

Anbringelse af børn sker enten med eller uden samtykke fra barnets forældre.
En anbringelse med samtykke kaldes en frivillig anbringelse og bygger på en aftale mellem forældrene og kommunen. Her samarbejder man om at finde den bedst mulige løsning for barnet, typisk i form af anbringelse hos en plejefamilie eller på et opholdssted.
En anbringelse uden samtykke kaldes en tvangsmæssig anbringelse. Det kan kun ske, hvis der er en åbenbar risiko for, at barnets sundhed eller udvikling vil lide alvorlig skade, og hvis problemerne ikke kan løses, mens barnet bor hjemme.
Det kan for eksempel være i situationer, hvor:
-
Forældrene ikke magter at give barnet den nødvendige omsorg
-
Barnet udsættes for vold eller andre alvorlige overgreb
-
Barnet har misbrug, begår kriminalitet eller har alvorlige sociale problemer
-
Barnet har alvorlige adfærds- eller tilpasningsproblemer
En anbringelse uden samtykke besluttes af børne- og ungeudvalget efter indstilling fra kommunen.
Hvis du har en sag om anbringelse, er du meget velkommen til at kontakte os på telefon +45 3393 0300 eller via e-mail på tine.andersson@adv.dk.
Hvordan starter en sag om anbringelse?
En sag om anbringelse starter ved, at en borger eller fagperson underretter kommunen om bekymring for et barns eller en ungs trivsel. Kommunen skal herefter vurdere, om der er behov for at iværksætte akutte foranstaltninger – herunder en børnefaglig undersøgelse efter § 20 i Barnets Lov.
Formålet med undersøgelsen er at kortlægge barnets og forældrenes behov for støtte i hverdagen. Det kan f.eks. føre til støtte i hjemmet eller foranstaltninger, der hjælper barnet i skolen. I særlige tilfælde kan anbringelse uden for hjemmet være den mest hensigtsmæssige løsning.
De fire anbringelsesformer fremgår nedenfor.
Plejefamilie
Anbringelse i plejefamilie sker i plejefamiliens hjem. Her kan der også være børn, der bliver ens plejesøskende. Derudover findes "kommunale plejefamilier", som har relevant erfaring og uddannelse til at være plejefamilie for børn og unge med særlige vanskeligheder.
Døgninstitution
På en døgninstitution bor man sammen med andre anbragte børn og/eller unge under opsyn af voksne. Det kan f.eks. være i et stort hus eller på en gård, der er indrettet til institution. Døgninstitution kaldes også for et "børnehjem" eller et opholdssted. Der er dog forskel på en døgninstitution og et opholdssted, da en døgninstitution er offentligt drevet og et opholdssted drives privat.
Opholdssted
Et opholdssted ligner på mange måder en døgninstitution. Her bor man med andre anbragte børn og/eller unge under opsyn af personale. Et opholdssted kan være et stort hus eller en gård, hvor børnene/de unge som oftest har eget værelse samt en række fællesarealer, som f.eks. en fælles stue. Et opholdssted er en privat institution, hvorimod en døgninstitution er offentligt drevet.
Netværsanbringelse
Modsat anbringelser i plejefamilie er en netværksanbringelse, når det anbragte barn/den unge har en familie- eller netværksrelation til den familie, hvor barnet er anbragt. En netværksanbringelse kan f.eks. være hos en faster eller en lærer fra skolen. Barnet/den unge indgår i det almindelige liv, der er i netværksfamilien.
Er du uenig i Børn og unge-udvalgets afgørelse?
Hvis du er uenig i en afgørelse truffet af børne- og ungeudvalget, kan du klage til Ankestyrelsen. Klagen skal indgives senest fire uger efter afgørelsen.
Ankestyrelsen skal herefter behandle klagen inden for otte uger. Hvis du ikke får medhold i din klage hos Ankestyrelsen, har du mulighed for at få sagen prøvet ved byretten i din retskreds.
Har du brug for advokatbistand?
Hvis kommunen indstiller din sag om tvangsanbringelse til børne- og ungeudvalget, har både du og dit barn – hvis barnet er fyldt 10 år – ret til gratis advokatbistand under hele sagsforløbet. Du har ret til selv at vælge den advokat, du ønsker.
Tine Andersson har mange års erfaring med sager om anbringelse af børn – både i forbindelse med frivillige og tvangsmæssige anbringelser. Hendes fokus er at sikre, at du og dit barn bliver hørt og behandlet retfærdigt i mødet med det offentlige.
Har du spørgsmål – fx om samvær med et anbragt barn – er du meget velkommen til at kontakte os på telefon +45 3393 0300 eller via e-mail på tine.andersson@adv.dk.
